.

You are here: Home Opvoeding Privébegeleiding
E-mailadres Afdrukken PDFPrivélessen als hulp bij opvoeding?
Soms gaat iets in de opvoeding anders dan de eigenaar het had gewild. De hond heeft net andere karakter dan verwacht, herplaatsers uit asiel, buitenland of particuliere circuit hebben iets meegemaakt in hun verleden wat op een bepaalde moment voor verrassingen zorgt. De goedbedoelde adviezen vanuit de omgeving werken soms niet of maken soms zelfs het situatie nog erger.

Veel voorkomende problemen in het dagelijkse omgang met honden zijn trekken aan de lijn, blaffen tegen andere honden, najagen van katten/wild/fietsers, blaffen als de deurbel gaat of zelfs al als iemand in de straat langs loopt, onzindelijkheid, kapotbijten van schoenen, stoelpoten e.d, niet los kunnen lopen (weglopen), uitvallen naar fietsers/joggers etc, gaten graven in de tuin, nerveus gedrag of blaffen in de auto, verdedigen van de voerbak, grommen als de hond op de bank ligt en iemand wil er bij zitten, overmatig blaffen, meubilair vernielen, niet alleen thuis kunnen zijn, te wild omgaan met kinderen, tegen bezoek opspringen etc etc.

Deze problemen kunnen ook voorkomen bij honden die op het trainingsveld zich perfect gedragen. Daarom is het advies "ga toch op een cursus" vaak goed bedoeld maar lost het probleem niet op.
Wat ook vaak wordt aangeboden in boeken en op cursussen zijn adviezen op basis van rangorde. Gedrag van honden wordt vergeleken met die van wolven, vaak ook op een niet correcte manier.
Trekken aan de riem zou bvb aangeven dat de hond de macht over de baas wil hebben in een roedel, en wordt er beweerd dat de hond de baas ziet als lager geplaatste hond.
Helaas leeft een hond niet in een roedel, en ziet de mens ook echt niet als een andere hond. Problemen oplossen vanuit het idee van machtstrijd is dus vaak nutteloos.
Meestal gaat het om combinatie van aanleg en aangeleerde gedrag. Bvb bij blaffen gaat baas vaak tegen de hond schreeuwen dat hij zijn kop moet houden, helaas ziet de hond dat vaak als bevestiging en beloning, in plaats van straf. Daarom gaat de hond steeds meer en harder blaffen.
Ook is er vaak ook sprake van redirectieagressie; de hond wordt hard aangepakt door de baas, en door de agressie van de baas laat de hond agressie zien richting zijn omgeving.
Je kan het vergelijken met een man die op zijn werk slecht wordt behandelt door zijn baas, en bij thuiskomst zich afreageert bij zijn gezin.
Agressieve gedrag uiten naar de oorzaak (de baas) wordt vaak door angst geblokkeerd, daarom dus agressie naar de directe omgeving.
Bij gebruik van hulpmiddelen zoals prik- en stroombanden kan dankzij de bijkomende pijnprikkels het adrenalineniveau van de hond omhoog schieten en voelt de hond steeds meer agressie, toch kan het zijn dat hij het probeert te onderdrukken. Als op een bepaalde moment "de emmer vol loopt", zien we vaak ernstige toename van agressie met zeer ernstige gevolgen. 
Nu is het dus belangrijk om te gaan uitzoeken waarom de hond blaft, wanneer is de hond stil, wat ziet de hond als beloning en wat ziet de hond als straf. Vanuit daar kan er gericht worden geoefend, op alle plaatsen waar het ongewenste gedrag zich voor doet.
Dit is het reden waarom wij ook individuele begeleiding aan huis aanbieden, meeste problemen los je niet op op een trainingsveld.

Vaak is probleemgedrag volkomen normaal honds gedrag, dat onbewust versterkt is door de eigenaar of door de omgeving. Als voorbeeld kan je het achterna jagen van fietsers zien; jagen achter bewegende voorwerpen aan is normaal gedrag, de fietser beloont de hond elke keer weer d.m.v. vluchten.

Wat wij doen, is samen met de eigenaar het probleem op kaart brengen, dus vaststellen wat nu eigenlijk het probleem is.
Daarna kijken we naar het waarom, waaruit is dit probleem ontstaan, en dan gaan we op zoek naar een praktische, haalbare oplossing.
Soms is de enige oplossing helaas het herplaatsen van de hond, als het baas-hond combinatie dusdanig in onbalans is dat er geen andere oplossingen zijn.
Meestal kan het probleem helemaal of gedeeltelijk opgelost worden, soms zelfs heel snel. Wij proberen het probleem zo doeltreffend mogelijk aan te pakken,
elke stap wordt uitgebreid overlegd met de eigenaar omdat deze het meeste werk moet verrichten in het heropvoeden van de hond.

Doel van het heropvoeden is dat de eigenaar weer plezier beleeft aan zijn hond, zonder dagelijkse ergernissen, en dat de hond zich prettig voelt bij de eigenaar.
Een hond die geen regels en geen grenzen heeft is niet gelukkig, en een hond voelt ook het ergernis van de eigenaar als het komt op ongewenst gedrag.
Vaak ligt de oorzaak bij stress, onbegrip en misverstanden tussen hond en baas.
Door de opvoedkundige problemen op te lossen kan zowel de hond als de baas genieten van een goede relatie zonder overlast voor de omgeving!

Locatie; bij U thuis of op onze locatie in Nieuw-Amsterdam
Kosten; eerste kennismakingsgesprek/ advisering 37,50 , vervolg 24,50 (ongeveer 1,5 uur)
Buiten gemeente Emmen/ Coevorden berekenen we 21 ct / km reiskosten.

 

Onze opvoedingscursussen en trainingen...