.

You are here: Home Sport Dogdance
E-mailadres Afdrukken PDF

Dogdance is een hondensport die geschikt is voor elke hond en handler. Er zijn geen verplichte oefeningen, dogdance kan je doen met een hond van 15 weken oud en met een hond van 15 jaar.
Er wordt gewerkt zowel met als zonder een clicker, maar uitsluitend op een positieve manier. Er kan gewerkt worden aan Canine Freestyle en-of Heelwork to Music.
Dogdance is een vrij nieuwe hondensport, ontstaan in Engeland en Amerika, als basis voor de dogdance worden er posities uit obedience gebruikt, dat gaat samen op muziek met sport specifieke oefeningen, zoals slalom tussen de benen, twist (hond draait om haar eigen as), hond draait rondjes om de handler.

Belangrijk is goed positiewerk, en dat de hond de oefeningen zo veel mogelijk op stemcommando's uitvoert. Sporten die je kan vergelijken met dogdance zijn eigenlijk dressuur met paarden (kür op muziek) en kunstrijden op schaats.

Het verschil tussen Freestyle en Heelwork is dat bij de Heelwork de hond constant hetzelfde afstand naar de handler moet bewaren, en het team moet als eenheid door het ring bewegen.
Slaloms, afstandswerk en sprongen zijn niet toegestaan in het WCFO en FHN reglement, binnen het FCI en NDDB reglement mag dit wel, maar het heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde behalve dat dmv slalom een vloeiende overgang van een positie naar de andere gemaakt kan worden. 
Bij Freestyle wordt het werken op afstand juist aangemoedigd, en zijn alle moves zolang het geen gevaar vormt voor hond of handler toegestaan.
Het is niet de bedoeling dat het een overdreven circus-act gaat worden, het zwaartepunt van de routine moet bij de hond liggen. De handler moet niet de aandacht naar zichzelf trekken zodat de hond op de achtergrond raakt.
Uiteraard is het ook een kijksport die vaak veel publiek trekt, dus nette en bij de muziek passende kleding is aan te bevelen, maar er is een verschil in aankleden en VERkleden.

Voordelen van dogdance doen met de hond zijn dat er zijn geen verplichte oefeningen, dus elke hond kan hier aan meedoen. Het draagt bij aan een goede band tussen de hond en de baas, en de hond wordt goed gegymnasticeerd, daarom is het b.v.b. voor agilityhonden een zeer fijne aanvullende sport, het bevorderd de lichaamscoordinatie en het atletisch vermogen.

Extra informatie over Dogdance als sport en informatie over de wedstrijden op de site van het Nederlandse Dog Dance Bond, oftewel NDDB. Zie www.nddb.nl , op site van WCFO www.worldcaninefreestyle.com en www.fhn.nl

Jump-A-Round DogSport is aangesloten zowel bij de NDDB als bij het FHN als het WCFO.

Het WCFO (World Canine Freestyle Organisation) is een overkoepelende internationale organisatie die als doel heeft deze teamsport internationaal te promoten. In Nederland kan men bij een aantal verenigingen wedstrijden lopen voor deze organisatie die wereldwijd bekend is, en er zijn ook speciale videowedstrijden waar men het kan opnemen tegen deelnemers uit Japan, Zuid-Afrika, Engeland en Amerika.
Binnen WCFO zijn er weer een aantal disciplines waaraan men mee kan doen, namelijk

-Canine Freestyle (het meest gangbare vorm van dogdance)

-Heelwork to Music (hierbij ligt de zwaartepunt in het beheersen van strakke positiewerk, dus volgen in alle mogelijke posities rondom de handler) waarbij slalom tussen de benen, sprongwerk en afstandswerk niet zijn toegestaan

-Proficiency tests (hierin mag je zelf een korte kür maken met verplichte oefeningen, waarbij het perfect uitvoeren van de oefeningen heel zwaar telt).

De klasseindeling is bij de WCFO;

-Beginners A (los of aangelijnd)

-Beginners B (voor handlers die met een tweede hond beginnen die al een titel heeft verdient)

-Novice

-Intermediate

-Advanced

- Champion

-Sassy Senior (veteranenklasse)

-Handy Dandy ( voor gehandicapte deelnemers)

-Juniors (voor handlers onder de 18 jaar)

-Innovation (een hond met meerdere handlers etc)

-Brace (een handler met twee honden)

-Pairs (twee handlers met twee honden)

-Groups (meerdere handlers met meerdere honden)

 

Onze opvoedingscursussen en trainingen...